Spiller

Spiller du for meget? 

Hvis du har spilproblemer, vil du ofte bruge meget tid og energi på både at planlægge og spille dit spil og på at få økonomien til at hænge sammen, måske ved at forsøge at vinde det tabte tilbage. På den måde kommer spillet til at gå hårdt ud over andre vigtige områder af livet som fx uddannelse, job, fritidsinteresser og ikke mindst de sociale relationer.  Spilafhængighed (ludomani) udvikler sig ofte over flere år, men for nogen kan det gå meget hurtigere og de negative konsekvenser af spillet kan være store og uoverskuelige.  

Det kan være svært at forstå og acceptere, at man ikke selv kan tage kontrollen over og stoppe spillet. Mange spillere forsøger at skjule deres spil og lyver måske også om store økonomiske tab og isolerer sig. Derfor kan det opleves både ensomt og skamfuldt at gå alene med sit spilproblem.  

Kender du det? 

Når spillet begynder at tage overhånd, får det betydning for den måde man tænker om sit spil på og evnen til at træffe realistiske, ansvarlige valg. 

Derfor kan man fejlagtigt begynde at tænke, at: 

  • man vinder mere end man taber, fordi hukommelsen bliver selektiv og sorterer tabene fra.  
  • man har særlige evner eller måder at spille på, som gør en i stand til at ’vinde’ over spillet. 
  • der er et system i, hvornår gevinsten kommer, som man kan gennemskue, selvom spillene er helt tilfældige.   
  • man ikke har brugt lang tid på at få gevinst, fordi tidsfornemmelsen bliver forstyrret.  
  • man vinder, hvis man opfører sig på en særlig måde eller husker sin ’lykkegenstand’, fordi man er begyndt at tro på egne eller genstandes magiske evner.  

Niveauer af problematisk spil  

Spilproblemer inddeles i tre forskellige niveauer gående fra risikospiller, problemspiller til egentlig spilafhængighed (ludomani), som er det alvorligste.  

Forskning på området peger på, at årsagen til udvikling af spilafhængighed kan relateres til flere forskellige faktorer, både faktorer i personen selv, i omgivelserne og samfundet samt mekanismer i spillet.  

Hvis du er i tvivl om du har et problem med spil, anbefaler vi, at du ringer til StopSpillet. Her kan du teste niveauet af dit spil sammen med en af vores professionelle rådgivere.  

Hvor får jeg hjælp? 

Selv om det kan være svært at bede om hjælp, kan det være en stor lettelse at få talt med nogen om sit problem. Ved StopSpillet hjælper vi dig, hvis du har brug for at vinde kontrollen over dit spil. Med et bedre overblik over din situation giver vi dig gode råd til at komme videre.  

Ring til StopSpillet på 70 22 28 25 eller chat med os på StopSpillet.dk 

StopSpillet har åbent mandag til torsdag kl. 9.00-21.00 og fredag kl. 9.00-17.00.

Du kan også chatte med os mandag, tirsdag og torsdag kl. 17.00-21.00 på StopSpillet.dk.

Behandlingstilbud

I Danmark er der flere behandlingscentre, der tilbyder gratis behandling for spilafhængighed (ludomani), flere tilbyder også onlinebehandling.  

Se en liste over alle gratis behandlingstilbud her