Udtalelse om loot boxes/loot crates

29, nov 2017

Spillemyndigheden har på det seneste oplevet et stigende antal henvendelser fra bekymrede borgere/forældre vedrørende loot boxes i computerspil – herunder især i spillet Star Wars Battlefront 2. I den forbindelse har Spillemyndigheden besluttet at komme med følgende generelle udtalelse vedrørende loot boxes.

Hvad er loot boxes?

En loot box er, når man i et computerspil køber en virtuel kasse indeholdende tilfældige genstande. Disse genstande kan eksempelvis være virtuelle guldmønter, der kan bruges i spillet, et særligt kraftfuldt våben eller andre virtuelle genstande, som man typisk skal bruge mange timer på at spille sig til i spillet.

En spiller køber en loot box med Dankort/Visakort eller et andet betalingsmiddel, og får en kasse med virtuelle genstande. Disse genstande kan både have en lavere eller en højere (relativ)værdi end det beløb, man betalte for den pågældende loot box.

Loot boxes skal - ligesom andre former for spil - have en tilladelse, hvis følgende tre kriterier er opfyldt:

  • Der skal være et indskud
  • Der skal være et element af tilfældighed
  • Der skal være en gevinst (hvis gevinsten er en virtuel genstand, skal denne kunne omsættes til økonomiske midler)

Er loot boxes omfattet af spilleloven?

Spil er omfattet af spilleloven, hvis det opfylder alle de ovennævnte tre kriterier, og hvis spillet enten udbydes eller arrangeres i Danmark.

Den gevinst man kan få i en loot box i Star Wars Battlefront 2 kan, efter Spillemyndighedens oplysninger, ikke omsættes til økonomiske midler, da de virtuelle genstande i loot boxen ikke kan sælges eller på anden vis omsættes til penge.  Derfor er loot boxes i deres nuværende form i Star Wars Battlefront 2 ikke omfattet af spilleloven. Ovenstående er samtidig årsagen til, at skinbetting i forbindelse med computerspil som Counter Strike Global Offensive mv. er omfattet af den danske spillelov. De er omfattet af spilleloven, fordi skins fra disse spil kan sælges på forskellige hjemmesider, og derved omsættes til penge.

Loot boxes i andre spil end Star Wars Battlefront 2 må vurderes hver især, da man ikke generelt kan vurdere, om de genstande man kan vinde i en loot box, kan omsættes til penge. Det kan derfor ikke udelukkes, at loot boxes i nogle tilfælde kan være omfattet af spilleloven.

Spillemyndighedens opfordring til forældre

Direktør i Spillemyndigheden Birgitte Sand fortæller, at myndigheden er opmærksom på problematikken om loot boxes, selvom det ikke umiddelbart er et fænomen, der reguleres af den danske spillelov. - Vi følger udviklingen på området; især fordi loot boxes og lignende typisk findes i spil, der i høj grad henvender sig til børn, og vi har en særlig forpligtelse til at beskytte blandt andet børn og unge, siger Birgitte Sand og fortsætter: - Jeg vil dog samtidig gerne understrege vigtigheden af, at man som forældre sætter sig ind i, hvilke spil ens børn spiller og gerne får en snak om sund adfærd, når man spiller. På den måde kan man forhåbentlig undgå ulykkelige situationer, hvor mindreårige bruger penge, de ikke burde have brugt.