Fagperson

Du kan få hjælp hos StopSpillet, hvis du har opdaget tegn på spilafhængighed (ludomani) hos en borger, du er i kontakt med gennem dit job.

Nogle kommer i kraft af deres job i kontakt med enten personer, som har et problematisk forhold til deres spil eller pårørende til spillere. For de fleste vil spillet være startet som en underholdende og social aktivitet, som siden er kommet ud af kontrol, men for nogle vil spillet være et fristed og en flugt fra andre problemer. 

Når du som eksempelvis studievejleder, pædagog eller sagsbehandler opdager problematikker med spilafhængighed, har du mulighed for at hjælpe personen ved at spørge ind til spillet. Det er ikke sikkert at personen er klar til at tale om problemet første gang, du bringer det op, og det vil også være normalt at benægte problemet. 

Tegn på problematisk spiladfærd

Tegn på spilafhængighed (ludomani) kan ofte være svære at skelne fra andre psykiske belastninger. Flere gange kan spilafhængighed desuden optræde parallelt med andre psykiske diagnoser.   

Afhængighed af pengespil kan ligeledes give både fysiske, psykiske og adfærdsmæssige symptomer: 

  • De fysiske tegn kan vise sig som fx hjertebanken, hovedpine, uro eller mave- og muskelsmerter.
  • De psykiske tegn kan fx bestå i koncentrationsbesvær, søvnproblemer, humørsvingninger, stress, angst, depression og selvmordstanker.
  • De adfærdsmæssige kendetegn består fx i gentagne aftalebrud, social isolation, manglende engagement, øget irritabilitet, impulsiv adfærd, og mentalt fravær. 

Forskning i ludomani peger på, at der ikke kan udpeges en enkelt årsag til, at en person udvikler problemer med pengespil. Spilafhængighed karakteriseres som en adfærdsafhængighed, der har flere lighedstræk med andre afhængigheder. Der er en overvægt af unge mænd under 35 år i antallet af personer med spilleproblemer og rigtig mange af dem, spiller onlinespil i form af væddemål og kasinospil.  

Få gode råd til den svære samtale

StopSpillet rådgiver dig gerne forud for en svær samtale og vejleder også i, hvordan du kan hjælpe personen til et mere ansvarligt og kontrolleret spil og oplysninger om, hvor der kan søges gratis behandling.  

Ring til StopSpillet på 70 22 28 25, eller chat med os på StopSpillet.dk.

StopSpillet kan også bookes til gratis oplæg om spilafhængighed. Skriv til stopspillet@spillemyndigheden.dk.

Bestil gratis plakater og postkort 

Vil du være med til at gøre unge opmærksomme på, at der er hjælp at få, hvis man har problemer med pengespil?

Bestil gratis plakater og postkort om StopSpillet, Spillemyndighedens hjælpelinje om spilafhængighed. Vi sender dem direkte til din arbejdsplads. Skriv gerne, hvor mange plakater og postkort du ønsker at bestille. 

Bestil gratis materiale