Spillemyndigheden og VIVE udgiver forskningsprojekt om gaming og gambling blandt børn og unge i Danmark

11, nov 2021

Forskningsprojektet er en del af den politiske aftale ”Aftale om nye tiltag mod spilafhængighed og justering af spilaftale” fra juni 2018. Projektet har blandt andet undersøgt betydningen af gambling-relaterede elementer i onlinespil, set fra børn og unges perspektiv.

Selvom størstedelen af de medvirkende i projektet ikke umiddelbart mener, at de har et problematisk forhold til gambling-relaterede elementer og mikrotransaktioner, vurderer VIVE alligevel, at der er flere faresignaler, og at særligt forældre bør involvere sig i deres børns onlineaktiviteter.   

I projektet har VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for velfærd) interviewet 107 børn og unge i alderen 10-19 år, samt fem unge voksne i alderen 20-25 år, som har oplevet alvorlige problemer med gaming og/eller gambling.

Hele rapporten kan downloades nederst på siden, men her fremhæves nogle af de vigtigste pointer:

Gaming er en social aktivitet, men kan udfordre hverdagen
De medvirkende i undersøgelsen fremhæver, at gaming betyder meget, både for deres individuelle trivsel og sociale fællesskaber, og også i nogen grad for læring og dannelse.

Undersøgelsen viser dog også, at gaming udfordrer dele af gamernes hverdagsliv. Over halvdelen af de interviewede har oplevet, at de mange timer, den mængde energi og de penge, som de bruger på gaming har betydet, at fx uddannelse og familieliv har været nedprioriteret.

Gambling-relaterede elementer kan sammenlignes med online gambling
En stor del af de onlinespil (gaming), som spilles i dag, indeholder muligheder for at bruge penge i spillene, og meget ofte er de ting, som kan købes i spillene, forbundet med en chance, der kan minde om gambling.

Undersøgelsen viser, at gambling-relaterede elementer og skinbetting (brug af virtuelle genstande som indsats i pengespil udenfor computerspillet) er sammenlignelige med online gambling og at både børn og unge ofte finder køb af gambling-relaterede elementer i spil og skinbetting spændende. Undersøgelsen viser dog også, at et mindretal af de deltagende børn og unge har stiftet bekendtskab med mikrotransaktioner på en måde, som de selv mener er problematisk.

Det er for let at komme til at bruge mange penge på mikrotransaktioner
VIVE vurderer, at der er potentielle faresignaler i forbindelse med gambling-relaterede elementers tilstedeværelse i gaming. Eksempelvis er der flere influencere med yngre følgere, der indirekte markedsfører gambling-relaterede mikrotransaktioner. Desuden er mikrotransaktionerne ofte designet på en måde, som fjerner fokus på selve betalingsdelen og pengeforbruget.

Det kan især være problematisk for børn, som endnu ikke helt har udviklet en kritisk sans, der gør dem i stand til at forstå, at det faktisk er rigtige penge, som bliver trukket, når man foretager et hurtigt køb i et spil med enkelte klik på mus eller konsol.

For den ældre gruppe kan gambling-relaterede elementer i spil have en selvstændig social værdi, når især unge mænd mødes og køber mikrotransaktioner i fællesskab. Der opstår en vis gruppedynamik med risiko for, at de føler sig presset til at bruge flere penge end planlagt på mikrotransaktioner.

Forældre bør involvere sig
Undersøgelsen opfordrer til, at forældre i høj grad tager et medansvar for børnenes onlineaktiviteter. Det anbefales, at både børn, unge og voksne fortsætter opbygningen af positive fællesskaber omkring gaming, men VIVE råder i høj grad til, at forældrene opstiller rimelige rammer for deres børns brug af mikrotransaktioner.

Det fremhæves også, at det nærmest er umuligt at undgå spilindustriens lettilgængelige mikrotransaktioner og gambling-relaterede elementer i gaming, og undersøgelsen opfordrer derfor til, at spilindustriens forretningsmodeller i forhold til udbredelsen af mikrotransaktioner og gambling-relaterede elementer undersøges nærmere.

 

Rapport om gaming og gambling blandt børn og unge i Danmark (november 2021)

Rapporten er udarbejdet af VIVE for Spillemyndigheden og udgivet den 11. november 2021. Den beskriver børn og unges forhold til gaming og gambling.